april 22, 2015

WATER SCOUTS

Als Waterscout ben je tussen de 11 en 16 jaar oud. Je bent een waterrad en daagt jezelf graag uit! Waterscouts zijn constant op het water te vinden en doen veel leuke activiteiten die te maken hebben met zeilen.

De Waterscouts hebben twee locaties. Ze hebben in het Debono clubhuis een loods om de boten te stallen. De andere locatie is in Hedel aan het water. Hier is alle ruimte om te pionieren, de boten te onderhouden en te zeilen. Heerlijk om lekker op het water te zijn!

Waterscouts, doen het grootste deel van hun activiteiten op het water. Zeilen en roeien is daarbij het belangrijkste in de zomer. In de winter moeten de boten worden onderhouden (schuren, schilderen enz.), maar daarnaast wordt ook veel aandacht besteed aan de theoretische kennis. Op deze manier kunnen de kinderen de in de winter geleerde theorie in de zomer in praktijk brengen.

 

Hoe gaat het er aan toe

Zowel in de winter als in de zomer wordt er ook vaak in spelvorm gewerkt. Je kunt daarbij denken aan zoals bijvoorbeeld posten pelen, ouderwets ‘Hollandse Leeuwen’ of smokkelspelen. Op deze manier leren ze het zeilen, roeien en wrikken spelenderwijs.

Natuurlijk worden er bij veel groepen ook af en toe typische landactiviteiten gedaan, zoals hiken (tochten lopen) en pionieren. Echter de nadruk ligt toch op het water. Immers kun je veel landactiviteiten gemakkelijk ombouwen tot een wateractiviteit.

Binnen de Waterscouts zijn de kinderen verdeeld in groepjes(bakken) van 5 a 6 kinderen zitten ze in een bak. Deze bak vormt de bemanning van een vlet, waarbij de bootsman de leiding heeft over de vlet en de kwartiermeester deze daarbij helpt.

Door het verdelen van een speltak in bakken, leren ze samen te werken en verantwoordelijkheid dragen. Immers ook op momenten dat er onenigheid is binnen de bak, zal
de bootsman moeten zorgen dat de boot blijft varen. Natuurlijk is er
altijd iemand van de leiding in de buurt om een oogje in het zeil te houden.

Kampen

2x per jaar gaan de waterscouts op weekend kamp, 1x keer in het voorjaar en 1x op pinksterkamp (de naam zegt het al met pinksteren). Het pinksterkamp staat in het teken van vaar wedstrijden met andere waterwerk groepen in de regio. Ook gaan we 1x per jaar op zomerkamp dit is een hele week met onze eigen speltak gezellig op kamp.

Boten

We hebben 4 boten, 3 ervan zijn de Lelievlet, een stalen vlet van 5,60 meter lang. Deze is uitstekend om te leren varen, omdat de vlet sterk is en veel kan hebben. Ook hebben we 1 sleper.